U.S. Department JUL 27 2005 400 Seventh Street, S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeiine and
Hazardous Materiais Safety
Administration

Mr. Don McCarty Reference No.: 05-0115
Manager, Packaging and Transportation

United States Enrichment Corporation

P.O. Box 628

Piketon, OH 45661

Dear Mr. McCarty:

This is in response to your April 28, 2005, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the marking requirements for
other than a DOT 7A Type A specification packaging and to Department of Energy (DOE) or
Nuclear Regulatory Commission (NRC) certified Type B packagings used to transport
radioactive materials and wastes. Specifically, you ask whether non-specification radioactive
materials packages meeting the requirements in § 172.302 and other relevant sections of
Subpart D are required to be marked with the United Nations identification number on an

orange panel.

The answer is yes. The general bulk package markings required by 49 CFR 172.302 (i.e.
identification numbers on orange panels or placards, etc.) must be applied to all specification or
non-specification packages of radioactive material when these packages are marked to meet 49
CFR 172.301, 172.310 and other relevant sections of Subpart D.

I trust this information is helpful.
Sincerely,

Wby prulede”

Hattie L. Mitchell
Chief, Regulatory Review and Reinvention
Office of Hazardous Materials Standards
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April 28, 2005

Edward T. Mazzullo, Director DHM-10
400 7" Street, S.W.
Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Mazzullo:

This letter is to request a clarification of the Hazardous Materials Regulation
(HMR; 49 CFR Parts 171-180) regarding the marking requirements for other than a DOT
7A Type A specification packaging and to Department of Energy (DOE) or Nuclear
Regulatory Commission (NRC) certified Type B packaging used to transport radioactive
materials and wastes. Do all non-specification radioactive packages that meet the
definitions in 49 CFR 172.302, and other relevant sections of Subpart D, have to be
marked with the United Nations identification numbered orange panel?

USEC is sighting the attached letter dated September 10, 2001, Reference No. 01-
0153. This letter speaks only to certified packages. My question includes, but is not
limited to, waste boxes, 48X and 48Y cylinders, and cylinders shipped as waste or any
other radioactive package that meets both the definition of & bulk package, 49 CFR 171.8
and a radioactive package. In 2001, the HMR was silent on how the packages are
defined. Has this changed or will it change in the future to make the definition more

easily understood?

Thank you for your consideration of this letter and if you have any questions
regarding my letter, please contact me at 740-897-2668.

Thank You,
&\) W m:s\"

Don McCarty, Manager
Packaging and Transportation

DLM:ccb

Attachment

United States Enrichment Corporation
Portsmouth Gaseous Diffusion Plant

P.O. Box 628, Piketon, OH 45661
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Mr. I. Kent Haceock " . Rafereace No.:02-0153

" Acting Direetor, Office of Transportation
Office of Environmental Management
United States Department of Enecgy
‘Washington, DC 20590-0001

Dear Mr. Hancock:

This is in response to your June 14, 2001, letter roquesting clarification of the Hazardous
Materiais Regnlations (HMR; 42 CFR Parts 171-180) regarding the marking requirements for

* shipments of DOT 7A. Type A specification packaging and to Department of Enctgy (DOE) or
Nuclear Regulatory Commission (NRC) certified Type B packagings used to transport
radioactive materials and wastes. Specifically, you ask whether DOE sites must apply the

- general bulk puckage markings required by 48 CFR 172.302 (.. identification numbers on
orange panels ar placards, etc.) to Type A or Type B packages of radicactive material when

these packages: (2) aroc marked to meet 49 CFR 172.301, 172.310 and other relovant sections of -
Subpert . ' : ) -

The making and labeling raqpirements for thess packages depend on wheilier they arc ‘
construed to be bulk or non-bulk packagings. Currebtly, the HMR is silent: i regards to how
these packages are defined. [t has been this office positian to define these packages as meeting
the definition of & nen-bulk packaging, Accondingly, § 172.301 states that a non-bulk
packaging conraining & hazardous material shall be marked with the proper shipping name and
the identification numbez. Howrver, we wouldament a packese marked as prescribed fora

. bulk package.
I trust this information is helpful.

Sincerely,

Hols /M/zié/

Hattie L, Mitchell
Chief, Regulatory Review end Reinvention
Office of Hazardous Materials S;andai'ds :



